Ensorjaar bij politie Oostende: Waken in Oostende

Oostende staat een jaar lang in het teken van James Ensor. Het is dit jaar 75 jaar geleden dat de grootmeester overleed en daar hangt de stad en alle satellieten een wagonnetje aan vast. Waarom moeten we dat bij Politie Oostende ook doen?

We staan dicht bij de burger, weten wat er leeft bij de bevolking. Tegelijk blijven we manieren zoeken om bruggen te slaan, te verbinden. Dat is hetzelfde met kunst: ze verdeelt niet, ze brengt samen. Hoewel de ene iets ‘mooi’ of ‘lelijk’ vindt, is net dié mening het verbindende. Het wekt dialoog op. En via die dialoog proberen onze collega’s op het terrein vaak conflicten te ontmijnen.

James Ensor was ‘een speciaal geval’. Hij uitte zicht tegen de klassenmaatschappij, was een natuurliefhebber, kende zelfspot en was gefascineerd door het Oostendse dialect. Daarbij paste hij (deels) in het beeld van wie de Oostendenaar eigenlijk is en was. Of zoals cultuurwebsite De Lage Landen omschrijft: ‘Het volkje van de kust staat en stond niet bekend om zijn lankmoedigheid, maar om zijn rechtdoorzee mentaliteit.’ Laat dat nu net onze slogan zijn.

Kunst is niet politiek. Kunst is wat we zelf waarnemen en de betekenis die wij er aan geven. Het Ensorjaar is een perfecte gelegenheid om met ons politiepenseel eens buiten de klassieke lijntjes te kleuren. 

Waken in Oostende

We geven ons overkoepelende Ensor-project een naam. ‘Waken in Oostende.’ Waarom? De term ‘waken’ zegt natuurlijk heel veel. Maar het is een referentie naar het werk van Ensor, ‘Daken in Oostende’ (1884) en is te zien in het KMSKA in Antwerpen.

Bestickering politievoertuigen

Op de achterramen van de politievoertuigen van de interventie- en de wijkpolitie pronkt het bekende ‘Zelfportret met Bloemenhoed’ (1883) tegen de achtergrond van ‘Daken in Oostende’ (1884). De slagzin ‘Waken in Oostende’ is een referentie naar dat laatste werk. We hopen Als politie vervullen we in Oostende ook een ambassadeursrol. Onze job bestaat erin om mensen te verbinden en via dialoog conflicten op te lossen. We hopen met dit initiatief de nieuwsgierigheid van de burger te wekken en de dialoog aan te wakkeren.

 

JOUW STAD. JOUW VRAGEN. JOUW BEZORGDHEDEN. JOUW REACTIES.
Kom hier met al je vragen, en zelfs om eens te klagen. Maar ben je echt content, geef dan een compliment bereikbaar van maandag tot en met zaterdag van 8 tot 19 uur.