Sextortion

Bij sextortion (samentrekking van sexual extortion) of seksuele afpersing word je via internet overtuigd om intieme beelden van jezelf door te sturen, waarna de afpersers dreigen de beelden te verspreiden als het slachtoffer niet met geld over de brug komt. Sextortion is strafbaar, omdat het zowel afpersing als oplichting is. Het komt vaak voor bij tieners die eerst een relatie hebben en na de breuk, via een wraakactie beelden delen. Maar het gaat ook over criminele bendes die een vertrouwensband opbouwen tot je beelden verstuurd om nadien geld te eisen en zoniet, de beelden te verspreiden.

Tips

Doe in geen geval aan webcamseks met onbekenden. We raden ten stelligste af om naaktfoto's of intieme beelden van jezelf door te sturen. Als het toch gebeurt, kan je best je gezicht niet tonen. Een tip is ook je webcam afdekken als je niet gefilmd wil worden. Maar als je toch het slachtoffer wordt, stap dan naar de politie en betaal vooral niet. Child Focus kan slachtoffers van sextortion bijstaan in de hele procedure.

Meer informatie?

  • Over sextortion en sexting op de website van Child Focus en MediaNest.
  • Bij de hulplijn voor veilig internet van Child Focus op het gratis noodnummer 116 000.
  • Internetbeelden van kinderen kan je bij Child Focus melden via www.stopchildporno.be.
JOUW STAD. JOUW VRAGEN. JOUW BEZORGDHEDEN. JOUW REACTIES.
Kom hier met al je vragen, en zelfs om eens te klagen. Maar ben je echt content, geef dan een compliment bereikbaar van maandag tot en met zaterdag van 8 tot 19 uur.