Resultaten bobcampagne bekend: ruim 1.400 bestuurders gecontroleerd

Tijdens de afgelopen bobcampagne in Oostende legde 1,85 procent op ruim 1.400 chauffeurs een positieve ademtest af. Dat is een stijging tegenover de vorige wintercampagne, al werden toen een pak minder controles uitgevoerd omwille van de coronacrisis. “Ook buiten de aangekondigde bobacties moeten we blijven optreden tegen alcohol achter het stuur”, beklemtoont korpschef Philip Caestecker.

Afgelopen december en januari vonden de welbekende bobcampagnes opnieuw plaats. 1.405 bestuurders werden aan een alcoholcontrole onderworpen. 26 van hen – of 1,85 procent – blies positief. Finaal zagen vijf bestuurders hun rijbewijs ingetrokken. Met deze cijfers scoort Oostende ‘beter’ dan het provinciaal gemiddelde van 3 procent positieve alcoholtests – al is elk geval er eentje te veel. Ter vergelijking: in diezelfde periode in 2020-2021 waren er, gelet op het dieptepunt van de coronacrisis, ‘maar’ 386 controles waarvan zes bestuurders (1,6 procent) een positieve test aflegden. Voor een gelijkaardig aantal controles gaan we terug naar 2019-2020 toen er in de twee wintermaanden 1.686 controles 41 (2,4 procent) positieve ademtests opleverden.

Verantwoordelijkheid

“Oostende leeft van de horeca en we zijn een stad waar genieten centraal staat. Dat wil echter niet zeggen dat je je verantwoordelijkheid mag ontlopen en verkeersveiligheid uit het oog mag verliezen. De overheid, politie en inwoners moeten allemaal samen de verantwoordelijkheid opnemen om te allen tijde de veiligheid in het verkeer te waarborgen”, zegt burgemeester Bart Tommelein.

Handhaving nodig

“Alcohol en verkeer rijmen nooit op elkaar. De bobcampagnes bewijzen zeker hun nut, maar ook buiten die periodes blijven controles en handhaving absoluut noodzakelijk”, zo stelt korpschef Philip Caestecker. “Recent vielen al enkele ongevallen te noteren waarbij overmatig alcoholgebruik een rol speelde, zoals de wagen die overkop ging in de Giselsesteenweg (15 februari) of een bestuurder die drie geparkeerde auto’s ramde in de wijk Konterdam (14 februari). Dit zijn voorbeelden waarbij grote materiële schade te noteren viel, maar evengoed had dit nóg een pak slechter kunnen aflopen.”

Continue controles

Om een idee te geven: in 2019 vonden in totaal 916 ongevallen plaats op grondgebied Oostende, zowel met stoffelijke schade als lichamelijke letsels. In 84 zaken was alcohol gemoeid. Van de 690 accidenten in 2020 waren er 69 onder invloed. Tot slot vielen in 2021 precies 740 ongevallen te noteren, in 60 gevallen is alcohol in het spel. “We moeten waken over de verkeersveiligheid van alle weggebruikers en blijven dan ook het hele jaar door optreden tegen te veel alcohol achter het stuur. Alleen op die manier houden we de cijfers zo laag mogelijk”, pikt de korpschef in . “Buiten de bobcampagnes voeren onze interventieploegen per dag tot 30 alcoholcontroles uit, terwijl de dienst verkeershandhaving ook twee keer per week een actie opzet. Belangrijk om op te merken is dat we ons actieterrein steeds verleggen. Omdat de locaties van controles snel de ronde doen op sociale media, blijven we nooit te lang op dezelfde plaats. Dit is geen vorm van pestgedrag, maar wel inzetten op maatschappelijke veiligheid. De boodschap is simpel: wie met vrienden uitgaat of een terrasje doet, spreekt onderling af wie Bob is, of kies voor een taxirit naar huis. Tegenwoordig zijn er ook tal van alcoholvrije alternatieven beschikbaar. Zo kan je jezelf en anderen een hoop ellende besparen.” 

Gepubliceerd op donderdag 3 maart 2022 9.01 u.