Politie Oostende trapt motorseizoen op gang: “Meer vertrouwen leidt tot meer veiligheid”

De lente komt stilaan op gang en heel wat motorliefhebbers halen hun favoriete voertuig weer van stal. Het opfrissen van kennis en vaardigheden is daarbij zeker geen overbodige luxe. Niet alleen bij de motorrijders zelf, maar ook andere weggebruikers moeten zich bewust zijn van een verhoogd aantal moto’s op de openbare weg.

Motorrijden blijft een populaire manier van verplaatsen: de wendbaarheid en groot gevoel van vrijheid spreken aan. Het merendeel van de bestuurders verkiest echter om in de herfst en vooral winter niet te rijden, gelet op het slechte weer en meer gevaarlijke rij-omstandigheden. Dat vertaalt zich ook in de statistieken: tussen 2018 en maart 2023 kwam Politie Oostende tussenbeide voor 75 verkeersongevallen waarbij een motorrijder betrokken raakte. Dertien daarvan vonden in de maanden november, december of januari plaats. In heel 2022 stelde Politie Oostende vijftien processen-verbaal op voor accidenten met een motorfiets.* Dit jaar kwam de lokale politie voorlopig twee keer tussen.

Veilige kledij
“Bij die 75 feiten in vijf jaar tijd raakten 63 personen (licht)gewond. Dat toont aan dat je als motorrijder kwetsbaar bent”, merkt korpschef Philip Caestecker op. “Aangepaste en veilige kledij is dus een absolute must. Investeer in een goeie helm en beschermende vest en broek. Het kan levens redden.” Ook het opfrissen van manoeuvres is een belangrijke tip. “Veel bestuurders zijn bijvoorbeeld bochtenwerk of het keren van hun voertuig wat verleerd. Oefenen op een afsloten parking of terrein, of deelnemen aan een terugkomdag is dan ook een prima idee.”

Vertrouwen
De daad bij het woord voegen: op vraag van Motor Toerisme Middenkust (MTM) organiseerde Politie Oostende een terugkomdag voor de clubleden. Een twintigtal rijders tekenden present. “Algemeen beschouwd rijden de meeste motorliefhebbers ‘s winters niet, wat bij sommigen kan leiden tot minder automatismen wanneer ze weer achter het stuur kruipen”, weet Patrick Vermaut. “Het is belangrijk om terug voeling en vertrouwen te krijgen, vooral tijdens het manoeuvreren, bochtenwerk of onverwachte verkeerssituaties. Voor motorrijders geldt: hoe meer vertrouwen, hoe hoger de veiligheid.”

Kijken, kijken, kijken
Politie Oostende legt de nadruk op veilig rijden niet alleen bij de motorrijder zelf, maar ook op andere weggebruikers. “Ons devies: kijken, kijken en nog eens kijken. Door hun smalle profiel, voor velen moeilijk in te schatten snelheid en afwezigheid in de wintermaanden, moet iedereen weer wennen aan de verhoogde aanwezigheid van motorrijders”, benadrukt de korpschef. “Soms wekt de mobiliteit van motorrijders een beetje wrevel op bij andere bestuurders van gemotoriseerd verkeer. Ja, motards mogen aanschuivend verkeer aan rode lichten voorbij rijden tot aan de stopstreep, weliswaar zonder de wegmarkeringen te overschrijden. Ja, binnen dezelfde rijstrook mogen motorrijders sterk vertraagd verkeer inhalen. Nee, wie met de moto parkeert in een blauwe zone moet geen parkeerschijf leggen.” Politie Oostende biedt met een quiz op Instagram een antwoord een tiental soortgelijke vragen.

* In 2018 spreken we over achttien pv’s voor ongevallen, in 2019 over zeventien stuks en 2020 over elf processen-verbaal. In 2021 tekende Politie Oostende twaalf pv’s op en vorig jaar, in 2022, vijftien.

Gepubliceerd op vrijdag 7 april 2023 17.58 u.
JOUW STAD. JOUW VRAGEN. JOUW BEZORGDHEDEN. JOUW REACTIES.
Kom hier met al je vragen, en zelfs om eens te klagen. Maar ben je echt content, geef dan een compliment bereikbaar van maandag tot en met zaterdag van 8 tot 19 uur.