Politie Oostende schenkt 'oude' computers aan goede doel

Om de zoveel jaar vervangt Politie Oostende haar computerpark. De ‘oude’ pc’s, die boekhoudkundig zijn afgeschreven, krijgen echter een tweede leven: ze worden geschonken aan verschillende scholen en organisaties met een lokale link. “Met deze schenking willen we mee het verschil maken”, zegt korpschef Philip Caestecker. De nationaal actieve organisatie 'Digital for Youth' nam alvast 43 computers in ontvangst. 

Op regelmatige basis vernieuwt Politie Oostende de computers die door verschillende diensten worden gebruikt. Die vernieuwingsoperatie is nodig opdat de hardware kan volgen met de snel veranderende softwaretoepassingen. Bovendien zijn de computers boekhoudkundig afgeschreven. “De toestellen werken perfect, kregen een complete revisie van onze ICT’ers en dienen als een prima oefening voor kinderen om hun vaardigheden op te krikken. We geven de computers liever een nieuwe maatschappelijke invulling dan ze zomaar af te voeren. Een bewuste keuze: in de lijn van ons vak merken we jammer genoeg op dat sommige kinderen slechte of zelfs geen toegang hebben tot de digitale wereld.” Met dergelijke initiatieven wil Politie Oostende mee een verschil maken.

110 stuks

In 2020, toen in volle coronapandemie de scholen gesloten waren, schonk Politie Oostende een honderdtal computers aan kansengezinnen, bij wie de aankoop een te grote hap uit het budget vormt. Nu gaan de computers rechtstreeks naar de scholen. In totaal worden 110 toestellen en bijhorende schermen, toetsenborden en cursors geschonken aan zes scholen en zorginstellingen: Go! Basisschool de Morootjes in Oostende, Vrije Basisschool Heilige Familie in Oudenburg, CDO Scholengroep aan Zee, vzw ’t Veldzicht in Brugge, het Zeelyceum en Basisschool Aan Zee in De Haan en Digital For Youth. Die laatste wil de digitale kloof in ons land verkleinen voor kinderen en jongeren tussen 6 en 25 jaar. Namens de organisatie Digital For Youth tekenden voorzitter Philip Du Bois en directeur strategische partnerships Sylvie Kedzierski present om 43 computers in ontvangst te nemen. 

Duwtje in de rug

“Om het schenken zo eerlijk mogelijk te laten verlopen, werden alle scholengemeenschappen uit Oostende aangesproken, alsook organisaties waarvan sommige in het verleden ook al schenkingen kregen van onze politiezone. Dit mooie gebaar helpt heel wat scholen en kinderen vooruit in een alsmaar meer gedigitaliseerde wereld”, verduidelijkt burgemeester Bart Tommelein. “Oostende is een zorgzame stad en dat willen we uitdragen naar iedereen die er werkt of onderwijs volgt. Deze schenking zal ongetwijfeld veel kinderen een duwtje in de rug geven.”

Downloads

Gepubliceerd op maandag 7 maart 2022 13.34 u.