Politie en KV Oostende smoren gebruik van pyro's in de kiem

Tijdens de wedstrijd KV Oostende versus Zulte-Waregem van afgelopen weekend ontstaken bezoekende voetbalsupporters pyrotechnisch materiaal. Intussen slaagden de veiligheidsdiensten erin om de verdachten te identificeren. “Een voetbalmatch hoort een familiaal en bovenal veilig feest te zijn”, klinkt het bij zowel Politie Oostende als KV Oostende.

Afgelopen zondag staken enkele toeschouwers in het bezoekersvak vier staven Bengaals vuur aan. Eén verdachte is geïdentificeerd door de spotters, dat zijn politiemensen in burger tussen de supporters. Na doorgedreven analyse van de camerabeelden door zowel medewerkers van KV Oostende, het videoteam van de Federale Politie en de voetbalcel van Politie Oostende, kunnen nog eens twee verdachten aangewezen worden. Zij zullen verder geïdentificeerd worden. Eerder op 1 oktober, tijdens de wedstrijd van KV Oostende tegen Racing Genk, ontstaken opnieuw uitsupporters zo’n veertien stuks Bengaals vuurwerk. Ook nu leidde verregaande analyse tot het aanwijzen van vier verdachten. De politie zal nu verder de identificatie van de verdachten afronden.

Handhaven en sensibiliseren
Alle verdachten riskeren een geldboete tot 5.000 euro, en een perimeter- en stadionverbod tot vijf jaar. “Het mag duidelijk zijn: het afsteken van pyrotechnisch materiaal, zoals vuurwerk, flares of rookbommen, blijft niet ongestraft”, waarschuwt korpschef Philip Caestecker. “Binnen onze politiezone hebben we een voetbalcel die onze visie en beleid uitvoert omtrent wedstrijdveiligheid. Onze spotterswerking vormt daarbij een speerpunt. Naast handhaving zetten we ook in op preventie en sensibilisering in samenspraak met de club KVO, de supportersfederatie en andere veiligheidsactoren.”

Samenwerking
“De Pro League en het Ministerie van Binnenlandse Zaken hebben bij het begin van dit seizoen absolute prioriteit gemaakt van de strijd tegen pyrotechnisch materiaal. Zoals we afgelopen weekend helaas nog konden zien, ligt er nog werk op de plank, maar als club nemen wij samen met Politie Oostende onze verantwoordelijkheid”, zegt KVO-persverantwoordelijke Bram Keirsebilck. “Vaak denken onze supporters dat bezoekende fans vrijuit gaan als ze pyrotechnisch materiaal aansteken, maar dit is dus duidelijk niet het geval. Er is een prima verstandhouding met de politiediensten en samen blijven we werk maken van een veilig stadion. Daarvan zijn de recente tussenkomsten een goed voorbeeld.”

Gepubliceerd op woensdag 26 oktober 2022 16.04 u.
JOUW STAD. JOUW VRAGEN. JOUW BEZORGDHEDEN. JOUW REACTIES.
Kom hier met al je vragen, en zelfs om eens te klagen. Maar ben je echt content, geef dan een compliment bereikbaar van maandag tot en met zaterdag van 8 tot 19 uur.