Positieve terugblik op Ostend Beach te midden van druk zomerweekend

Muziekfestival Ostend Beach is één van de topevenementen in Oostende. Met zowat 20.000 festivalbezoekers én mooi weer was het zowel op als naast het evenemententerrein erg druk. “Het aantal incidenten viel op één hand te tellen, ook het aantal vaststellingen op drugsbezit lag lager dan vorig jaar”, weet korpschef Philip Caestecker. Politie Oostende benadrukt de prima samenwerking met de festivalorganisatoren.

De dienst Verkeershandhaving voerde intensieve controles uit in de Ringlaan en Dokter Eduard Moreauxlaan, twee belangrijke invalswegen richting het festival. Maar liefst 207 automobilisten legden een negatieve ademtest af. Helaas vielen er twee positieve drugstests en één positieve alcoholproef te noteren. De drie bestuurders speelden voor vijftien dagen hun rijbewijs kwijt. Nog eens twee andere autobestuurders zagen het rijbewijs voor drie uur ingetrokken na een ‘alarm’-resultaat. Tijdens de controles werden veertien pv’s op gemaakt en elf processen-verbaal van waarschuwingen, onder meer voor het niet dragen van de gordel, het ontbreken van een kinderzitje of gsm-gebruik aan het stuur. (Lees verder onder de foto.)

Op het terrein
Op het festivalterrein zelf was de recherche actief met controles op drugsbezit, onder meer via gespecialiseerde honden. Daarbij werden 78 personen gevat die verboden middelen bij zich hadden. De helft daarvan had de drugs in hun onderbroek verstopt. In 34 gevallen werden klassieke pv’s opgesteld en aan het parket overgemaakt. 44 personen kregen een onmiddellijke minnelijke schikking (kortweg OMS) voorgesteld, goed voor in totaal 6.600 euro aan inningen. De bedragen van zo’n OMS variëren van 75 tot 500 euro en zijn afhankelijk van de hoeveelheid aangetroffen drugs. 63 van de 78 betrapte feestgangers waren Belgen, daarnaast noteerde de politie nog eens zes andere nationaliteiten. “Alle gevatte personen hadden beperkte hoeveelheden drugs bij zich”, zegt korpschef Caestecker. “Tegenover vorig jaar, toen we 81 positieve vaststellingen verrichten, zien we een lichte daling. Ook het geïnde bedrag aan OMS’en ligt lager tegenover 2022 (toen 7.400 euro). Dat wijst erop dat controles en handhaving hun vruchten afwerpen.” (Lees verder onder de foto.)

Erg weinig incidenten
Alle controles verliepen in samenwerking met studenten van de West-Vlaamse Politieschool. Zo kunnen ze de theorie rond bijvoorbeeld gerechtelijke fouilles, identificaties en drugs- en alcoholtests in de praktijk omzetten. Algemeen lag het aantal incidenten op en rond het festival bijzonder laag. “Je kan ze letterlijk op één hand tellen, wat op een totaal van 20.000 festivalgangers bijzonder laag is. We blikken dus zeer positief terug op Ostend Beach en benadrukken de goeie samenwerking met de organisatie”, aldus een tevreden korpschef. (Lees verder onder de foto.)
Druk zomerweekend
Dat het mooie weer van afgelopen ook gelijkstaat aan een verhoogde drukte bij Politie Oostende, is een understatement. Tussen vrijdagavond 19 uur en maandagochtend 7 uur – de uren dat de politiezone als weekend registreert – gaat het over 491 tussenkomsten, waarvan 399 interventies. 34 personen werden om uiteenlopende redenen opgepakt, onder meer voor openbare dronkenschap of verstoren van de openbare orde en diverse gerechtelijke feiten. “Omgerekend komt dat overeen met iets meer dan acht tussenkomsten per uur. Daar zit de inzet op evenementen als Ostend Beach, Pauluskleintje, Ostend Kids Festival en een avondmarkt zelfs niet bij”, berekent Philip Caestecker. “Om je een idee te geven: in het weekend van 1 en 2 juli waren er vijf tot zes tussenkomsten per uur. De grootste reden voor dat verschil? Het weer. Stralend zomerweer is een evenement op zich dat steeds voor meer volk en dus voor meer interventies zorgt. Afgelopen weekend was daar een goed voorbeeld van. De week ervoor was frisser en grijzer, wat zich in lagere cijfers vertaalt.” (Lees verder onder de foto.)

Gepubliceerd op maandag 10 juli 2023 17.25 u.
JOUW STAD. JOUW VRAGEN. JOUW BEZORGDHEDEN. JOUW REACTIES.
Kom hier met al je vragen, en zelfs om eens te klagen. Maar ben je echt content, geef dan een compliment bereikbaar van maandag tot en met zaterdag van 8 tot 19 uur.