Onze strandpolitie staat weer paraat deze zomer

In 2020 hebben we voor de eerste maal onze strandpolitie ingezet op de dijk en het strand van onze stad. De aanwezigheid van dit team bewees vorige zomer zeker haar nut.  Behalve het zichtbaar patrouilleren en aanspreekbaar zijn op het terrein, verrichte de strandpolitie in 2020 niet minder dan 412 interventies. De evaluatie was zonder meer positief. Zowel de bevolking en toeristen maar ook de strandredders en de eigen collega’s keken na de zomer erg tevreden terug op dit initiatief.

Daarom vind je ook dit jaar vanaf eind juni de strandpolitie terug tussen de strandreddingszone Raversijde en de Montgommerykaai. Het team bestaat uit een coördinator en 4 inspecteurs die een uitvalsbasis hebben ter hoogte van het Kursaal, samen met de redderspost. We werken overigens nauw samen met de strandredders. Stad Oostende wil dat iedereen een aangename tijd beleeft op het strand. Dankzij de strandpolitie voelen strandbezoekers zich veiliger en kunnen burgers makkelijk contact zoeken met de politie als dat nodig is. Er wordt specifiek ingezet op het terugvinden van verloren gelopen kinderen maar de strandpolitie komt ook tussenbeide bij moeilijkheden, houdt een oogje in het zeil voor het geval mensen onwel worden en pakt overlast en vandalisme aan. Er is ook dagelijks contact met de uitbaters van de beachbars. Bij de strandpolitie kan je geen aangifte doen van diefstal. Daarvoor kan je steeds op afspraak terecht in het hoofdcommissariaat in de Lijndraaiersstraat. Bel voor dringende politiehulp steeds 101. De strandpolitie gaat van start in de laatste twee weekends van juni. In juli en augustus zijn ze dagelijks aanwezig op het strand tussen 10.00 en 18.30 uur en ook de eerste twee weekends van september zijn ze nog actief.

Dit jaar ook op de Segway

Dankzij een mooie samenwerking met de collega’s van politiezone Brussel Hoofdstad Elsene, kan de strandpolitie van de lokale politie Oostende deze zomer gebruik maken van twee Segways uit deze bevriende politiezone. De Segways worden ingezet op de dijk om zichtbaar en snel ter plaatse te zijn.

Ons strandteam verplaatst zich zoals vorig jaar met strandbuggy’s op het strand maar vanaf deze zomer ook met Segways, specifiek voor de dijk.

“De Segways zijn een zeer efficiënt middel,” vertelt korpschef Philip Caestecker. “We krijgen soms de opmerking van burgers dat we niet aanwezig zijn op de dijk. Nochtans zijn onze foxen (fietspatrouilles) maar ook wijk- en interventiepatrouilles daar regelmatig aanwezig maar weinig zichtbaar door de massa.

Met de Segways staan onze mensen een stuk hoger, worden ze makkelijker gezien en kunnen ze het overzicht behouden. We evalueren na de zomer het gebruik van de toestellen.”

De Segways zijn onder andere het middel bij uitstek om met betrekking tot verloren gelopen kinderen ook via de dijk het zoekgebied te vergroten en snel een afstand af te leggen. Ze zullen onder andere daarvoor worden ingezet.

Gepubliceerd op zaterdag 3 juli 2021 11.57 u.