Politie Oostende stelt recent een nieuwe vorm van online oplichting vast waarbij al verschillende slachtoffers geld verloren.
“De werkwijze is opnieuw anders”, vertelt korpschef Philip Caestecker, “want er wordt gebruik gemaakt van waarheidsgetrouwe Belgische identiteitskaarten om de (ver)koper te sussen.”
Hoe gaat men te werk?
Het gaat als volgt: een verkoper plaatst een artikel op ‘Marketplace’ en wordt benaderd door een zogezegde koper. Het profiel vraagt of het artikel nog beschikbaar is en of het mogelijk is om rechtstreeks geld over te maken op de bankrekening van de verkoper. Het profiel laat weten dat het geld is overgemaakt via pakjesbezorger Mondial Relay en dat ze via Whatsapp zullen gecontacteerd worden.
Hier ben je al achterdochtig, toch?
Heel wat burgers trappen gelukkig niet langer in deze val en ruiken hier al onraad. Nieuw is dat het profiel je dan een foto doorstuurt van een waarheidsgetrouwe identiteitskaart, voor- en achterkant waarbij de foto op de ID-kaart overeenkomt met de profielfoto. Dan wordt gevraagd naar het rekeningnummer en telefoonnummer. Ze laten weten dat de betaling via Mondial Relay Service werd uitgevoerd en dat je via Whatsapp zal gecontacteerd worden om het geld te krijgen. Vanaf dat het profiel jouw telefoonnummer ontvangt, krijg je een Whatsapp-melding van een Belgisch oproepnummer.
Betaling via Whatsapp: opgelet!
Het icoontje van het gesprek in WhatsApp vertoont eveneens het logo van de pakjesbezorger Mondial Relay. In het gesprek vraagt het nummer om op een ‘docs.google formulier’ te klikken en worden algemene vragen gesteld. Vervolgens vraagt het nummer om te controleren of er geen bankkaartfraude zou gepleegd zijn. Opgelet! Men vraagt hier om er je kaartlezer bij te nemen en de codes in te geven die zij via een printscreen bezorgen. Na het invoeren van alle codes ontvang je een validatiecode op de kaartlezer en dat is hetgeen ze zoeken. Geef deze codes in geen geval vrij! Aan de hand van deze codes schrijven ze geld over van je bankrekening naar een andere bestemming.
“Jammer genoeg zijn er recent enkele meldingen van dergelijke oplichting bij onze binnen komen”, besluit korpschef Philip Caestecker. “Deze pakjesbezorger werkt zo niet en dit betreft een nieuwe keten van slachtoffers, waarbij ook de facebookprofielen/foto’s van identiteitskaarten van mensen misbruikt worden. Het komt erg waarheidsgetrouw over en burgers trappen in de val. We willen bij deze iedereen waarschuwen en sensibiliseren.”