Motortocht gepland? Check dan dezen 10 nuttige tips!

Het laatste weekend van maart staat traditioneel bekend als de officiële start van het motorseizoen. Veel rijders halen dan hun geliefde tweewieler van stal, maar verloren tijdens de wintermaanden ietwat van de benodigde vaardigheden. De motorrijdersploeg van Politie Oostende, tien koppen sterk en samen meer dan 140 jaar motorervaring, wil daarom alle motards en andere weggebruikers extra informeren.

Motorrijden is voor velen het ultieme gevoel van vrijheid – en terecht. Maar bij genot en plezier hoort ook verantwoordelijkheid, zeker op de openbare weg. Hoe leuk een ritje ook kan zijn, toch zijn er risico’s aan verbonden. Vorig jaar vonden op grondgebied van Oostende twaalf ongelukken plaats waarbij motorfietsen betrokken waren en waarvoor de politie een pv opmaakte. De cijfers voor 2020 (11) en 2019 (12) zijn stabiel, in 2018 viel een hoger cijfer te noteren (18). Dit jaar staat te teller vooralsnog op één accident. Van de 54 opgesomde gevallen, blijft het in tien cases (of 18,50 procent) bij stoffelijke schade. Bij de ruime meerderheid, 44 incidenten of 81,50 procent, vielen er lichamelijke letsels te betreuren, zo blijkt uit een analyse van het Lokaal Informatiekruispunt.

Populair

“Gelet op de versoepelde coronamaatregelen en het mooie weer, maken we ons op voor drukke weken. Dat betekent ook extra verkeer op onze wegen en dan is waakzaamheid geboden. Rond de start van de lente zien we altijd een knik omhoog in het aantal motoraccidenten”, zegt korpschef Philip Caestecker. “Motorrijden is en blijft een ongelooflijk populaire hobby, zo bewijzen ook de cijfers. In ons land alleen al tellen we ruim 525.300 ingeschreven motoren, vorig jaar werden 26.600 nieuwe motorfietsen geregistreerd. En waarom ook niet: het is een vorm van ontspanning en een toffe manier van reizen. Toch zijn er, zeker bij de start van het seizoen, risico’s aan verbonden.”

Glasheldere tips

De motorrijdersploeg van Politie Oostende wil alle liefhebbers sensibiliseren en informeren met elf glasheldere tips. Ga je binnenkort de baan op? Plan je een trip? Check dan even deze cruciale adviezen.

1)        Stap fit en uitgerust op je moto

Wie vermoeid aan het stuur zit, zal minder geconcentreerd en gefocust zijn, en ziet de reactiesnelheid afnemen.

2)        Investeer in deftige kledij

Wie bijvoorbeeld met een gewone jeansbroek langs het asfalt scheurt bij een tuimelperte, zal het zich serieus beklagen. En draag geen scooterhelm op pakweg een sportmotor. Motorkledij kost wat geld, maar op veiligheid en gezondheid staat geen prijs.

3)        Onderhoud je voertuig

Wat is de staat van je banden, remmen, ophanging en olie? Laat je motor steeds nazien door een professional.

4)        Oefen op manoeuvreren

Oefen zelf je manoeuvres op een afgesloten terrein of parking, of neem deel aan een terugkomdag van een erkende organisatie of motordealer.

5)        Word niet overmoedig

Leer je motorfiets (opnieuw) kennen: word het stuur, zadel, de gas- en ontkoppelingshendel gewoon, test ook je ABS-remsysteem.

6)        Kijken

Een gouden regel: kijk naar het punt waar je naartoe wil rijden en focus niet op het obstakel. Als je bijvoorbeeld wil laveren tussen kegels, focus je beter op de ruimte tussen de kegels en niet naar de obstakels op zich.

7)        Analyseer je omgeving

Alvorens een manoeuvre in te zetten, dien je de rijbaan en omgeving goed te scannen.

8)        Filerijden

Het is volstrekt wettelijk voor motorrijders om in files tussen de twee meest linkse rijvakken voertuigen in te halen – zonder knipperlichten. Als motorrijder vermijd je ook best de staart van een file.

9)        Zithouding

Steun met de bal van je voet op de rijderssteunen en duw je knieën stevig tegen de tank aan. Zit niet verkramp op de motor.

10)     Bochtenwerk voor gevorderden

Veel rijders hebben de neiging om bij het nemen van een bocht de motorfiets ‘van zich weg te duwen’. Een klein beetje je bovenlichaam in de bocht laten hangen, maakt een wereld van verschil. Zo verklein je de hellingshoek van de motor en daalt de kans op een val

Gepubliceerd op donderdag 24 maart 2022 17.05 u.