Nieuwe richtlijn: onmiddellijke intrekking rijbewijs bij gsm-gebruik achter het stuur

Het parket West-Vlaanderen heeft een nieuwe maatregel uitgevaardigd waarbij het rijbewijs van bestuurders die tijdens het rijden een gsm of ander elektronisch toestel gebruiken, onmiddellijk voor 15 dagen wordt ingetrokken.

Deze maatregel, die tot nu toe alleen tijdens specifieke politieacties werd toegepast, geldt nu in alle 19 politiezones van de provincie en dus ook in Oostende. Met deze beslissing streeft het parket West-Vlaanderen naar een uniform beleid om de verkeersveiligheid in de hele provincie te verhogen. Tot vorige week resulteerde het gebruik van een gsm achter het stuur, in het onmiddellijk betalen van een boete van 174 euro.

Filiep Jodts, procureur des konings West-Vlaanderen: “Afleiding achter het stuur is één van de belangrijkste oorzaken van verkeersongevallen. Met deze maatregel willen we maximaal inzetten op een mentaliteitsverandering en ontmoedigen we krachtig het gebruik van mobiele telefoons tijdens het rijden.”

Naast de onmiddellijke intrekking van het rijbewijs, zullen overtreders ook voor de politierechtbank moeten verschijnen, waar de boete kan oplopen tot 500 euro, inclusief gerechtskosten.

“Afleiding geldt als één van de drie voornaamste ‘killers’ in het verkeer. Overdreven snelheid en dronkenschap aan het stuur wordt met de intrekking van het rijbewijs al op een gelijkaardige manier bestraft. Dan is deze nieuwe maatregel daar een positieve voortzetting van”, onderstreept korpschef Philip Caestecker.

Gepubliceerd op dinsdag 4 juni 2024 14.41 u.
JOUW STAD. JOUW VRAGEN. JOUW BEZORGDHEDEN. JOUW REACTIES.
Kom hier met al je vragen, en zelfs om eens te klagen. Maar ben je echt content, geef dan een compliment bereikbaar van maandag tot en met zaterdag van 8 tot 19 uur.