Vier verdachten gevat voor informaticabedrog

Begin maart vonden elf huiszoekingen plaats in Antwerpen, Kalmthout, Steenokkerzeel en Sint-Niklaas. De politie van Oostende kon een bende opsporen die aan oplichting met internet en informaticabedrog deed. Vier personen werden gearresteerd: drie mannen van 23, 20 en 21 jaar en één vrouw van 20 jaar.

De bende kwam voor het eerst in het vizier van de politie Oostende begin 2024. Toen werd een kwetsbaar slachtoffer van 78 jaar bij haar thuis benaderd door een valse bankmedewerker waarbij haar bankkaart met pincode werd ontfutseld. In totaal werd 15.000 euro van haar rekening gehaald, 5.000 euro cashafhaling bij een CASH-punt en 10.000 euro gebruikt in de casino’s van Middelkerke en Oostende. Diezelfde nacht kon een alerte interventieploeg drie verdachten arresteren in het kader van oplichting via internet, diefstal en informaticabedrog.

Daarop startte de recherche van politie Oostende een doorgedreven en intens onderzoek waardoor de midden- en bovenbouw van deze criminele activiteiten snel in kaart konden worden gebracht. De daders bleken vaak dezelfde modus operandi toe te passen, niet alleen in Oostende. De politiezone van Oostende kreeg bijstand en ondersteuning van verschillende federale (speciaal bijstandsteam, hondenteam, computercrime team) en lokale (de politiezones Antwerpen, Sint-Niklaas en Kastze) instanties.

Begin maart resulteerde dit onderzoek tot elf huiszoekingen in Antwerpen, Kalmthout, Steenokkerzeel en Sint-Niklaas.  De hoofdverdachte kon in Sint-Niklaas gearresteerd worden, samen met drie andere verdachten. Tijdens de huiszoekingen werden vier auto’s, ongeveer 20.000 euro cash, diverse luxekledij en -goederen in beslag genomen.

De vier verdachten werden voorgeleid bij de onderzoeksrechter. Drie van hen werden aangehouden op verdenking van oplichting via internet, diefstal, informaticabedrog en deelname aan criminele activiteiten en één verdachte werd vrijgelaten onder strikte voorwaarden.  Ze verschenen dinsdag voor de raadkamer die besliste de hechtenis met 1 maand te handhaven

“We zijn zeer tevreden met dit knap staaltje politiewerk waarbij de daders op korte termijn konden gevat worden”, vertelt korpschef Philip Caestecker. “Jammer genoeg toont het ook aan dat oplichting met internet en informaticabedrog een hardnekkig probleem blijft. Het is cruciaal om nooit persoonlijke gegevens zoals pincodes of wachtwoorden, te delen met onbekenden en verdachte activiteiten zo snel mogelijk te melden. We hopen dat burgers hier alert voor zijn en dat blijven.”

Gepubliceerd op vrijdag 8 maart 2024 15.39 u.
JOUW STAD. JOUW VRAGEN. JOUW BEZORGDHEDEN. JOUW REACTIES.
Kom hier met al je vragen, en zelfs om eens te klagen. Maar ben je echt content, geef dan een compliment bereikbaar van maandag tot en met zaterdag van 8 tot 19 uur.