Hacking

Hacking komt voor in twee vormen:

Hacking van mailaccount, sociale media profiel...

Via hacking proberen criminelen je persoonlijke gegevens te bemachtigen. Wanneer zij erin slagen om paswoorden en logingegevens te bemachtigen, hacken ze nadien je mail account, je profiel... Wapen je hiertegen door o.a. een sterk wachtwoord te kiezen en voor verschillende platformen verschillende paswoorden te kiezen. Hackers kunnen proberen je account te kraken om mails of berichten in jouw naam de wereld in te sturen, online betalingen uit te voeren, enzovoort. Je zorgt er dus beter voor dat je wachtwoord sterk genoeg is!

Een sterk paswoord voldoet aan volgende voorwaarden:

  • Lang genoeg: hoe meer karakters, hoe moeilijker te kraken,
  • Bestaat uit verschillende tekens: gebruik hoofdletters en kleine letters, cijfers en speciale tekens (zoals leestekens),
  • Is voor elke account verschillend.

Indien je wachtwoord onvoldoende sterk is, lukt het de criminelen soms om het te "kraken" met speciale software.

Indien je een paswoord gebruikt dat te zeer voor de hand ligt (bijvoorbeeld je geboortedatum, de naam van je hond, van je kinderen, etc) en dat kan teruggevonden worden in publieke bronnen op het internet (je hebt bijvoorbeeld een niet-afgeschermd profiel waarin je deze gegevens publiek maakt), dan vinden ook de criminelen dit en gebruiken het om toegang te nemen tot jouw account.

Ongeveer 80% van alle computers ter wereld zijn besmet met malware (kwaadwillige software), zonder dat de gebruiker zich daarvan bewust is. Deze malware kan alle gegevens registreren die je intikt op het klavier, of kan de bestanden waarin je je paswoorden opslaat lezen. Op die manier worden ze ongemerkt gestolen en wordt je account gehackt.

Na de hacking gebruiken de criminelen jouw account om spam te versturen, SOS-mails naar jouw contacten te zenden, mensen op te lichten, en andere criminele feiten te plegen.

Hacking van een informaticasysteem (website, private server of bedrijfsserver, telefooncentrale, enz.)

Dit type van hacking kunnen we in 2 categorieën verdelen:

  • Interne hacking: wanneer een persoon die een rechtmatige toegang tot een systeem heeft, deze toegangsrechten overschrijdt en al dan niet gegevens steelt, wijzigt, saboteert etc.
  • Externe hacking: wanneer de persoon die de < aanval > op het systeem uitvoert van buitenaf komt.

Nuttige links?

Safe On Web - tips over het gebruik van sterke wachtwoorden

JOUW STAD. JOUW VRAGEN. JOUW BEZORGDHEDEN. JOUW REACTIES.
Kom hier met al je vragen, en zelfs om eens te klagen. Maar ben je echt content, geef dan een compliment bereikbaar van maandag tot en met zaterdag van 8 tot 19 uur.