Politie Oostende doekt gauwdiefbende op

De lokale recherche van de politie Oostende, kon tussen einde 2023 en begin 2024 drie verdachten van meerdere gauwdiefstallen vatten. De bende zou intussen gelinkt kunnen worden aan een 70-tal feiten.

In het kader van het lopende onderzoek en ter identificatie van de volledige vereniging wordt nu pas gecommuniceerd.

De bende sprong in het oog van de Oostendse onderzoekers nadat meerdere portefeuilles uit handtassen van winkelende dames werden gestolen. Bij verder onderzoek kwam de bende, naast feiten in Oostende, ook naar voor in andere steden voor gelijkaardige diefstallen in Brugge, Kortrijk en Leuven. De feiten zouden hebben plaatsgevonden tussen eind oktober 2022 en eind mei 2023.

Na een langdurig onderzoek konden drie verdachten, allen van Bulgaarse afkomst, geïdentificeerd worden. Twee dames van 27 en 30 en een man van 23 jaar.

De man kon in september 2023 gevat worden door de Oostendse politie. Dankzij een mooie samenwerking met de Oostenrijkse politie konden beide dames eind 2023 daar gevat worden.

Intussen werd één van de dames uitgeleverd aan de Belgische autoriteiten. De andere dame zit momenteel een straf uit in Oostenrijk en werd daar verhoord.

Op dit ogenblik zitten twee van de drie verdachten in voorhechtenis. De derde verdachte zit momenteel een straf uit in Oostenrijk.

“Gauwdiefstallen blijven een hardnekkig probleem”, vertelt onze korpschef. “Mensen zijn soms verstrooid of sluiten hun tas niet goed af waardoor gauwdieven hun kans schoon zien. We roepen op om handtassen steeds te sluiten en aan de voorkant van je lichaam te dragen. Daarnaast is het ook enorm belangrijk om aangifte te doen van diefstal. Ook al is er geen nadeel en zijn er geen spullen gestolen, doe het toch want het kan een meerwaarde zijn voor het onderzoek naar gelijkaardige feiten. Een gewaarschuwd persoon is er twee waard.”

Gepubliceerd op donderdag 28 maart 2024 14.26 u.
JOUW STAD. JOUW VRAGEN. JOUW BEZORGDHEDEN. JOUW REACTIES.
Kom hier met al je vragen, en zelfs om eens te klagen. Maar ben je echt content, geef dan een compliment bereikbaar van maandag tot en met zaterdag van 8 tot 19 uur.