Daar is de paasvakantie: Politie Oostende zet in op mobiliteit en sensibiliseert rond diefstal

Na twee paasvakanties die bijna volledig in het teken stonden van corona, is Politie Oostende helemaal klaar voor een mogelijk drukke verlofperiode. “Enerzijds staan we paraat om de verkeersdrukte op te vangen, anderzijds willen we sensibiliseren rond twee typische vakantiefenomenen”, verduidelijkt korpschef Philip Caestecker.

“We spreken van een drukke paaskalender. Denk bijvoorbeeld aan streetartfestival The Crystal Ship, verschillende expo’s en voorstellingen in De Grote Post, het Kursaal en KAAP. Die evenementen in combinatie met mooi weer en een grote vakantiedrang, kunnen zorgen voor een druk paasreces”, begint burgemeester Bart Tommelein. “Dat betekent dat we zullen inzetten op een vlotte mobiliteit van en naar stad, en een veilig en aangenaam verblijf voor iedereen. We roepen toeristen alvast op om zoveel mogelijk het openbaar vervoer te nemen. En wie lokale verplaatsingen maakt, kiest beter voor de fiets.” 

Mobiliteit

De dienst coördinatie van Politie Oostende zal het toezicht op de verkeersstromen nauwlettend in de gaten houden. “Daarvoor zijn specifiek personeelsleden aangeduid”, legt korpschef Philip Caestecker uit. “Als de verkeersdrukte dermate hoog is, wordt bijkomende signalisatie aangebracht om automobilisten te weren uit het stadscentrum en om te leiden naar de randparkings. In de zomermaanden gaan we voor dezelfde taken een nieuwe samenwerking aan met een extern mobiliteitsbureau.” Alle diensten zetten zich schrap. Bijvoorbeeld de Fox-fietsploegen en motorrijders ondergingen een opfrissing om hun vaardigheden aan te scherpen.

Gauwdiefstallen

Politie Oostende vraagt ook aandacht voor twee typische vakantiefenomenen. De afgelopen dagen al merkte de politie van Oostende al vaker een gauwdiefstal op dan in de voorbije maanden januari en februari. Tijdens de paasvakantie van vorig jaar sloegen zakkenrollers zes keer toe in Oostende, in 2020 en 2019 telkens drie keer. “Geen dramatische cijfers, maar je wil uiteraard niet in één van de slachtoffers hun schoenen staan. Hoofdzakelijk portefeuilles worden bij zakkenrollerij buitgemaakt, in een minderheid van de gevallen gaat het over gsm’s”, zegt korpschef Philip Caestecker. “De paasvakantie is een typische periode waarbij meer verplaatsingen gebeuren, wat kan leiden tot meer bewegingen bij het treinstation en de tramhaltes. Die extra drukte is een ‘geliefd’ actieterrein van gauwdieven. Gezien het druk kan worden, raden we iedereen aan om rugzakken, handtassen, jassen en andere waardevolle voorwerpen goed in de gaten te houden.”

Gemeenschapswachten

Ook vanuit de stad krijgt gauwdiefstal bijzondere aandacht. “De gemeenschapswachten houden een oogje in het zeil en spreken burgers aan als ze hun handtas of rugzak hebben laten openstaan”, geeft schepen Maxim Donck aan. “Vorig jaar lieten we visitekaartjes drukken met daarop praktische nummers en het belang van aangifte bij de politie. De kaartjes, die bij handelaars en via gemeenschapswachten worden verdeeld, krijgen een update met bijvoorbeeld het nieuwe nummer van Card Stop (078/170.170).” Stad en politie roepen op om bij diefstal altijd aangifte te doen en voorlopige vervangingsdocumenten aan te vragen. 

Auto-inbraken

Bij Politie Oostende zien ze ook een lichte toename van het aantal auto-inbraken, wat ook gelinkt kan worden aan een veelvoud aan (toeristische) verplaatsingen. “Om een idee te geven: in maart vielen er 23 diefstallen uit wagens te betreuren, in februari waren dat er ‘maar’ twaalf. Ook hier luidt het devies om geen waardevolle voorwerpen in de auto te laten liggen en al helemaal niet in het zicht. Zo maakten we er onlangs een bestuurder attent op om haar handtas niet zomaar open en bloot op de passagiersstoel te laten liggen, terwijl ze kort een boodschap deed.”

Downloads

Gepubliceerd op dinsdag 29 maart 2022 14.43 u.