Cyberpesten

Cyberpesten is een verzamelnaam voor alle vormen van pesterijen die gebruik maken van ICT (informatie- en communicatietechnologieën, zoals internet, gsm of computer) om slachtoffers lastig te vallen, te bedreigen, te beledigen, ...

Eén op vier jongeren tussen de 12 en 18 jaar kreeg al eens rechtstreeks af te rekenen met cyberpesten. Meestal gaat het over dreig- en scheldberichten, zowel via gsm als via mail.

Sommige cyberpesters gaan nog verder en schelden iemand herhaaldelijk uit op zijn / haar sociale mediapagina of start zelfs een regelrechte haatcampagne op een sociaal netwerk. De laatste tijd duiken bijvoorbeeld steeds meer Facebookpagina's op die zonder toestemming de foto's van privéprofielen van slachtoffers publiceren en taggen met hun naam en beledigende opmerkingen.

Bescherm jezelf: Nuttige links

www.clicksafe.be - website van Childfocus over cyberpesten en veilig internetgebruik
www.medianest.be - website voor ouders over mediaopvoeding
www.cyberpesten.be - info cyberpesten
Mijn leven online - Online gids over 'Mijn leven online. Mogelijkheden en valkuilen', een initiatief van de Koning Boudewijnstichting.
www.mijnkindonline.nl - dé Nederlandse website rond veilig internetgebruik
www.awel.be - vroegere Kinder- en Jongerentelefoon voor alle mogelijke vragen
www.jac.be - hulp, informatie en advies voor jongeren

Tips

  • Internet en sociale media zijn een boeiend medium, laat het ons ook tof houden voor iedereen. Heb respect voor de ander in je taalgebruik en pest zelf ook niet.
  • Een verantwoorde internetgebruiker denkt ook aan een veilig internetprofiel (zie privacy-instellingen op Facebook en andere sociale netwerksites).
  • Wat je in het echte leven niet doet, doe je ook niet op het net. Alle informatie die je in het gewone leven voor jezelf houdt, geef je ook niet prijs op het web. Wat je in het echte leven niet recht in iemand zijn gezicht durft zeggen, tik je ook niet in op MSN, Netlog, Facebook, enz.
  • Ken en gebruik je rechten. Fysiek geweld is strafbaar in België - zonder jouw toestemming afbeeldingen of videomateriaal van jou verspreiden ook. Aarzel niet om je rechten te laten gelden en stap samen met je ouders met bewijsmateriaal naar de bevoegde instanties.
  • En de allerbelangrijkste tip: praat er over. De jongeren moeten de oudere generatie van ouders, leerkrachten, enz. vertrouwd maken met sociale media. Toon de voordelen, maar wees je ook bewust van de nadelen.
JOUW STAD. JOUW VRAGEN. JOUW BEZORGDHEDEN. JOUW REACTIES.
Kom hier met al je vragen, en zelfs om eens te klagen. Maar ben je echt content, geef dan een compliment bereikbaar van maandag tot en met zaterdag van 8 tot 19 uur.