Onze 64 bodycams zijn vanaf nu actief en in gebruik

We trekken de baan op met 64 bodycams richting een betere rapportering en duidelijkere klachtenafhandeling

Na de eerder aangekondigde aankoop van 64 bodycams en een periode van testing en proefdraaien, schakelen we die speciale camera’s nu ook officieel in op het terrein. 

Wat is een bodycam?

Een bodycam is een mobiele camera die door politiemensen zichtbaar wordt gedragen aan de kledij of uitrusting. Het toestel kan videobeelden en audio registreren, samen met de gps-locatie, opslaan en registreren. De camera capteert waarheidsgetrouw en realistisch hetgeen de drager zelf meemaakt, ziet en hoort.

Waarom gaan jullie dat gebruiken?

“Steeds vaker wordt onze zone, net zoals andere politiezones, geconfronteerd met betrokken partijen of toevallige omstaanders die politie-interventies filmen met een smartphone. Dergelijke beeldfragmenten doen snel de ronde op sociale media en tonen slechts flitsen van onze tussenkomsten. Ze missen dus de volledige context”, schetst korpschef Philip Caestecker. “Dit zorgt enerzijds voor een zeker wantrouwen tegenover politie en anderzijds voor frustratie bij politiemensen, die voortdurend in de verdediging worden gedwongen. In de zomer van 2020 kwam dit probleem ongezien scherp aan de oppervlakte tijdens schermutselingen op het strand. Daar moet de komst van de bodycams verandering in brengen.”

Vertrouwen

Door interventies zelf te filmen, is er nadien minder discussie mogelijk. “We zorgen voor objectieve vastlegging, een betere rapportering en een meer duidelijke klachtafhandeling - in beide richtingen”, benadrukt Waldemar Leenders, adjunct-afdelingshoofd van de interventiepolitie die het project stroomlijnde. “De beelden bieden ook ondersteuning in de vaststelling van de inbreuken. We hopen dat het dragen van de bodycams ervoor zorgt dat het wantrouwen én geweld afnemen.”

Niet zomaar filmen

Wordt iedereen op straat zomaar gefilmd? “Nee, er is een duidelijk omschreven wettelijk kader”, vervolgt Leenders. “Het louter dragen van de camera vormt geen vrijgeleide om deze systematisch altijd en overal te gebruiken. De bodycam wordt steeds openlijk en zichtbaar gedragen. Op elke camera is een sticker bevestigd om mensen erop attent te maken dat ze gefilmd kunnen worden. Bovendien wordt er steeds een mondelinge waarschuwing gegeven. De aankoop van de bodycams werd afgelopen zomer aangekondigd. Na een uitvoerige testing en proefperiode om alle instellingen en procedures te optimaliseren, worden ze nu officieel ingeschakeld in onze dagelijkse werking.”

Enkel operationele politie

De 64 bodycams zullen ingezet worden door de interventiepolitie, die ze 24 op 7 zal dragen. Maar ook de fietspatrouilles, verkeersdienst, strandpolitie en de hondenbrigade zullen steeds uitgerust zijn met een bodycam. Andere operationele diensten kunnen er naargelang de opdracht eentje dragen.

Gepubliceerd op vrijdag 17 december 2021 14.30 u.
JOUW STAD. JOUW VRAGEN. JOUW BEZORGDHEDEN. JOUW REACTIES.
Kom hier met al je vragen, en zelfs om eens te klagen. Maar ben je echt content, geef dan een compliment bereikbaar van maandag tot en met zaterdag van 8 tot 19 uur.