Dag van het slachtoffer: bezint eer ge post

Zaterdag 22 februari vindt opnieuw ‘dag van het slachtoffer’ plaats. Het slachtofferteam van politie Oostende bood het afgelopen jaar maar liefst 50 keer bijstand aan families van slachtoffers, of slachtoffers, n.a.v. een traumatische gebeurtenis of een ernstig feit. Maar, berichtgeving via sociale media gooit vaak roet in het eten.

Het slachtofferteam van politie Oostende bestaat al 24 jaar en is intussen uitgebouwd tot een dienst van 13 personen. Samen met de collega-politiezones van Middelkerke, Kouter en Bredene/De Haan zorgen zij 24/7 voor permanentie zodat slachtofferhulp meteen kan geboden worden. In 2024 rukte het Oostendse slachtofferteam bijna wekelijks uit, maar liefst 50 keer, om de nodige professionele zorg te bieden.

Bijstand niet alleen bij een overlijden

“Men denkt vaak meteen aan een overlijden waarbij de familie moet worden ingelicht”, zegt korpschef Philip Caestecker. “Maar ook bij cybercrime, een diefstal met geweld, een zwaar verkeersongeval of een verdwijning kan bijstand, ondersteuning of zorg nodig zijn. Gelijk wie slachtoffer wordt van een feit, kan daar nood aan hebben. Slachtoffers voelen soms schaamte, zijn bang, weten niet wat doen of durven niet meer verder. Onze opgeleide slachtofferbejegenaars komen dan zo snel mogelijk ter plaatse en bieden de nodige zorg.”

Bijstand niet altijd meer op tijd bij de familie

Jammer genoeg zijn die slachtofferteams niet altijd meer als eerste ter plaatse. Het nieuws van een gebeurtenis wordt heel vaak én heel snel op sociale media geplaatst. De familie of de betrokkenen van het slachtoffer worden geconfronteerd met de feiten nog voor de slachtofferteams ter plaatse zijn. Dit maakt het voor hen extra pijnlijk omdat professionele hulp en ondersteuning dan nog niet aanwezig zijn en omdat er vaak nog geen zekerheid over de feiten bestaat.

Bezint eer ge post

“Met de dag van het slachtoffer willen we hier aandacht voor vragen”, gaat korpschef Philip Caestecker verder. “Bezint eer ge post en denk aan de families van die slachtoffers die misschien nog niet zijn ingelicht. We willen slachtoffers een hart onder de riem steken, net als onze slachtofferbejegenaars dat doen. Zij zetten zich dag in dag uit in om de familie of naasten van het slachtoffer maar ook dat slachtoffer zelf, bij te staan in één van de moeilijkste momenten van hun leven.”

Meer informatie voor slachtoffers of familie, kunnen terecht op www.slachtofferzorg.be.  

Gepubliceerd op maandag 17 februari 2025 12.59 u.
JOUW STAD. JOUW VRAGEN. JOUW BEZORGDHEDEN. JOUW REACTIES.
Kom hier met al je vragen, en zelfs om eens te klagen. Maar ben je echt content, geef dan een compliment bereikbaar van maandag tot en met zaterdag van 8 tot 19 uur.